Κάτω Σταλός, Χανιά, Κρήτη

Σταλός Χανιά

Το χωριό Σταλός βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ από τα Χανιά. Η παραλία του Σταλού είναι μια αμμώδης παραλία με ψιλή άμμο και μήκος 2 χιλιόμετρα. Μπαίνοντας από τα Χανιά στο Σταλό θα μας βρείτε στον κεντρικό δρόμο στην αριστερή πλευρά στη μέση της περιοχής.

Ο Κάτω Σταλός, που αποτελεί το παραθαλάσσιο τμήμα της περιοχής έχει μια φανταστική αμμώδη παραλία. Η παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη και διαθέτει όλες τις δυνατές τουριστικές υπηρεσίες που παρέχονται. Για το λόγο αυτό, η παραλία είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία.

Ο Πάνω Σταλός είναι ένα όμορφο χωριό που περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι πανέμορφοι ανάγλυφοι σχηματισμοί των βράχων.

Σύμφωνα με την κρητική μυθολογία, ο Σταλός πήρε το όνομά του από τον Τάλω, τον χάλκινο γίγαντα που έκανε το γύρο του νησιού τρεις φορές την ημέρα για να το προστατεύει. Πιστεύεται ότι ο μυθικός Τάλως είχε το σπίτι του στον Σταλό.

Ωστόσο, μια δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι ο Σταλός πήρε το όνομά του την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν οι Οθωμανοί γαιοκτήμονες «στάλιζαν» τα πρόβατά τους στην περιοχή, δηλαδή τα έφερναν μαζί τους για να ξεκουραστούν κάτω από τη σκιά των δέντρων πριν να φτάσουν στον κοντινό Γαλατά για άρμεγμα.